28. detsember 2010

Triloogilised Tähesõdalased

Starship Troopers, kindlasti ulmeklassika, militaarulme, kuid märulit on piisavalt ning see ei ole paigutatud kõige tähtsamale kohale, lugu ei kanna aktsiooni, vaid aktsioon kannab lugu. Peamine on kogu triloogiat läbiv iroonia lahingutegevuse ja arvukate propagandasaadete vahel, mis ausaltöeldes olid küllaltki leidlikud. Näitlejad on otse seebiooperist, kuid see ainult lisab irooniasse õli juurde. Nagu igal endast lugupidaval seiklusfilmil on siingi oma armastusliin ning konfliktid inimeste vahel, olemas on ka huumor, küll must, aga seda parem.



Starship Troopers (1997)

Edasi, ahvid! Kas tahate igavesti elada või?
Tundmatu rühmaseersant, 1918

Utoopiline föderatsioon, terve planeet Maa ühendatud võitluseks, ühiseks võitluseks kurjuse kehastuse- putukate vastu. Putukad, teaduskeeli "Arachniidid" paljunevad ning nagu inimkondki koloniseerivad uusi asumaid, saates sinna oma veel sündimata järglasi. Kuid ära muretse kodanik, planeet Maa, meie kodu, on kaitstud, Laevastik teeb oma tööd ning hävitab vaenlase meteoriidid avakosmoses, tee sinagi oma tööd, ja astu Tähesõdalaseks! Võitlus garanteerib kodakondsuse. Elu on ilus, maa fossiilsed kütused on küll kadunud, kuid koloniaalplaneedid täidavad oma kohust ning tootmine on kõrgem kui kunagi varem. Kõik on lilleline kuni laevastiku risttulest murrab läbi putukmeteoriit ning selle kokkupuutel Maaga hävib mitte midagi muud kui Buenos Aires ning selle ümbrus. Patriotsim lööb leegitsema kui tuli kuival heinamaal ning sellega kaasneva kättemaksust pulbitseva viha lõppproduktiks saab raudkindel lubadus hävitada putukas...

Külm. Pime. Hirmu täis mobiilse jalaväe võitlejate nägusid valgustavad aegajalt sinakad valgussähvatused. Putukas, valang, valang, valang, surm, putukas, putukas, putukas ja putukas. Meeleheitel taganevatest sõduritest saavad endised, invansioon Klendathule lõppes 100,000 surnuga ning tulemusteta, Föderatsiooni noored, ilusad ja tugevad mehed ning naised jätsid oma elu võideldes hambaorkidega karu vastu. Kuid maapealne propagandatööstus kuulutab ohverduse vajalikust ning viha ainult kasvab. Uus strateegia on vastuvõetud ning nüüdsest saadab meid ainult edu! Astu Tähesõdalaseks! Me vajame sind sõdur!

Starship Troopers 2 : Hero of the Federation (2002)


Salk Mobiilsest jalaväest võitleb Föderatsiooni lipu all ümberpiiratult kangelaslikult lootusetut lahingut. Isegi uus relvastus ning psi-sõdurite abi ei anna lootust. Evakuatsioon ei ole võimalik, Laevastiku päästelaevad on võimetud tänu liivatormile. Kuid vapper kindral Jack Sheppard ja tema parimad sõdurid jäävad kõrgendikku kaitsma, ohverdades end, et ülejäänud saaksid suunduda lähedal asuvasse väliposti, elektriga laetud aia ning muude küpsetusomadustega varustatud betoontornis puudub aga vool... Ühesõnaga siit algab klassikaline piiramisfilm mille keskmeks on uus putukaliik ning selle põhjustatud võikused. Kõvasti kehvem kui esimene, kuid siiski väärt vaatamist esimese meeldimise puhul. Jätkub ka saagat läbiv iroonia.

Kolmas film Starship Troopers 3 : Marauder (2008) oli küllaltki pettumust valmistav, huvitav on fakt, et mida aeg edasi, seda kehvemaks muutub putukate välimus, mis esimeses filmis oli lausa vapustavalt hea. Muuhulgas tuleb välja, et putukatel on religioon ning kinnitatakse nende plaan hävitada inimkond. Kuigi vaieldamatult on tegemist kui mitte halva siis keskmise filmiga, siis selle vaatamine annab triloogiale viiamase lihvi ning oma poliitiliselt vürtsitatud temaatikaga vormistab Maa Föderatsioonist täieliku pildi.

Esimese filmi menu arvestades töötati algse käsikirja põhjal ka telesari Roughnecks: Starship Troopers Cronichles (1999) seekord animatsioonina.

- Lietenants insane!
- No, we are fighting giant bugs on freakin Pluto man... we are all insane!

Vaadanud kolm filmi, hankisin ka selle ning astusin saaga austajate ridadesse. Pole jõudnud küll läbi töötada käesolevat materjali, kuid nähtud osa andis väga hea mulje, ning detaile Föderatsiooni kohta aina lisandub ning pilt selgineb veelgi. Sari on jagatud kaheksasse ossa, igaüks räägib erinevast kampaaniast erineval planeedil. Sarja laitjad võivad väita, et siin puudub eriline läbiv "story", kuid milleks, tegemist on kroonikaga, põhimõtteliselt võib seda nimetada lahingraportite ekraniseeringuks.

Mis saaga see on, millel puudub oma raamat. Olemas, autoriks Robert A. Heinlein! 48.50 krooni Apollost, eesti keelne ja puha, tõlge tundus esmapilgul kena ja Amazonis hinnati antud teost 4,5 ja 5, seda viie punkti skaalas. Varsti kuulete sellest lähemalt, mu olematud lugejad.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar